تست پاپ اسمیر که به آن تست پاپ و یا اسمیر هم گفته میشود، یک روش غربالگری برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. این آزمایش وجود سلولهای پیش سرطانی یا سرطانی را بر دهانه رحم شما تشخیص میدهد. نتایج نامشخص یا غیرطبیعی در پاپ اسمیر احتمالا نشاندهنده عفونت، سرطان یا موارد دیگری است که از سوی پزشک قابل تشخیص خواهد بود.
هدف از انجام تست پاپ اسمیر چیست؟
این تست همانطور که برای شما گفته شد به هدف غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. پاپ اسمیر معمولا همراه با معاینه لگن برای بیمار انجام میشود. در خانمهای بالای ۳۰ سال ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام گیرد. (ویروس پاپیلومای انسانی HPV- زگیل تناسلی: نوعی عفونت شایع مقاربتی است که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. در برخی از مواقع آزمایش HPV ممکن است به جای تست پاپ اسمیر انجام گیرد.)
در چه مواردی نیاز به انجام تست پاپ اسمیر به صورت مکرر و دوره ای است:
- HIV مثبت دارید.
- سیستم ایمنی شما به دلیل شیمی درمانی یا پیوند عضو ضعیف شده است.
- اگر بالای ۳۰ سال داشته باشید و طی این مدت در آزمایشات انجام گرفته نتایج غیر طبیعی مشاهده نشده است.
اگر بیمار عوامل خطرسازی داشته باشد، پزشک بدون توجه به سن بیمار انجام مکرر پاپ اسمیر را توصیه خواهد کرد. این عوامل خطرساز به شرح زیر است:
-
- سلولهای پیش سرطانی تشخیص داده شده باشد.
- در معرض دی اتیل استیل بسترول قبل از تولد باشید.
- دچار عفونت HIV باشید.
- دچار ضعف سیستم ایمنی به دلیل پیوند عضو، شیمی درمانی یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها هستید.
- سابقه مصرف سیگار را دارید.
پس از برداشتن رحم (هیسترکتومی) نیازی به انجام آزمایش پاپ اسمیر است؟ پس از هیسترکتومی (برداشتن رحم از جمله دهانه رحم) باید از پزشک خود سوال کنید که نیازی به تست پاپ اسمیر دارید یا خیر. اگر هیسترکتومی برای شرایط غیر سرطانی مانند فیبروم انجام شده باشد، ممکن است بتوانید این تست را متوقف کنید؛ اما، در صورتی که هیسترکتومی برای شرایط سرطانی انجام شده باشد، پزشک ممکن است ادامه این تستها را به بیمار توصیه کند.
تا چه سنی نیاز به انجام آزمایش پاپ اسمیر است؟
شما باید از سن ۲۱ سالگی شروع به انجام تست پاپ اسمیر کنید. ا
افرادی که تا سن 65 سالگی آزمایشات منفی داشتهاند، میتوانند از سن ۶۵ سالگی تستها را متوقف کنند.
چه نکاتی را قبل از آزمایش پاپ اسمیر رعایت کنیم؟
- دو روز قبل از انجام تست پاپ اسمیر از رابطه جنسی، دوش گرفتن واژینال، داروهای واژینال، فومها، کرمها یا ژلهای اسپرم کش و یا آنتی بیوتیک خودداری کنید؛ چراکه، ممکن است سلولهای غیر طبیعی شسته و پنهان و نابود شوند.
- تا حد امکان توصیه میشود که در زمان پریود این تست را انجام ندهید و پس از اتمام قاعدگی اقدام کنید.
- در صورتی که عفونت یا ترشحات خیلی زیاد باشد، نباید تست صورت گیرد.
چگونگی انجام تست پاپ اسمیر:
تست پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام میشود و تنها چند دقیقه طول خواهد کشید. میبایست به پشت روی تخت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. پاشنههای پا در قسمتی به نام رکاب قرار دارد. پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی در واژن قرار میدهد.
اسپکولوم دیوارههای واژن را از یکدیگر جدا میکند تا پزشک به راحتی بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث ایجاد احساس فشار در ناحیه لگن شود.
سپس پزشک با استفاده از یک برس نرم و دستگاه صافکننده مسطح به نام اسپاتول نمونههایی از سلولهای دهانه رحم را خارج میکند.
چگونگی انجام تست پاپ اسمیر برای دوشیزگان | دختر باکره:
انجام تست پاپ اسمیر برای دختران باکره به دلیل وجود پرده بکارت مقدور نیست زیرا ممکن است در حین انجام این آزمایش به پرده بکارت آسیب وارد شود.
اما می توان این آزمایش را برای دختران باکره تنها با نمونه برداری از ابتدای دهانه رحم انجام داد.
حتما در هنگام نمونه برداری باکره بودن را اعلام کرده تا آسیبی به پرده وارد نشود.
احتمال سرطان دهانه رحم در دختران باکره چقدر است؟
دخترانی که سن آنها پایین است و هرگز هیچ رابطه جنسی را در زندگی خود تجربه نکردهاند، بعید است که به سرطان دهانه رحم مبتلا شوند اما غیر ممکن نیز نیست.
دخترانی که در سن کمتر از ۱۶ سالگی ازدواج میکنند یا در این برهه زمانی نزدیکی دارند یا خانمهایی که تعداد زایمانهای متعدد داشته و یا شریکهای جنسی متعدد دارند، احتمال بروز این سرطان بیشتر است.
همچنین در افرادی که سیگار می کشند و یا مبتلا به تبخال واژن و زگیل تناسلی هستند، احتمال سرطان دهانه رحم بالاتر است.
برخلاف سرطان رحم که در سنین بالای ۵۰ سالگی و معمولا دوران یائسگی شروع می شود، سرطان دهانه رحم ممکن است از سن ۲۵ سالگی ایجاد شود و پیک آن در ۴۷ سالگی می باشد.
با این وجود دخترانی که بهداشت فردی خود را چه در هنگام رابطه جنسی و چه در غیر این شرایط حفظ میکنند و به معاینات زنانه دورهای طبق تشخیص متخصص پایبند هستند، کمتر دچار این سرطان خواهند شد.
نشانه های بیماری سرطان رحم همانطور که پیشتر ذکر شد، این بیماری در ابتدا بدون علائم است اما پس از مدتی نشانه های پیشرفت بیماری به این صورت خواهند بود:
- خونریزی واژن پس از آمیزش جنسی
- خونریزی در زمانی خارج از دوره عادت ماهانه
- خونریزی پس از یائسگی
- ترشحات آبکی و آغشته به خون واژن
- بوی بد واژن
- درد شدید لگن
- درد هنگام مقاربت
سلام، این یک دیدگاه است.
برای شروع مدیریت، ویرایش و پاک کردن دیدگاهها، لطفا بخش دیدگاهها در پیشخوان را ببینید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته میشود.